Zwanger worden met PCOS

Heb jij al eens van PCOS gehoord?  PCOS staat voor Poly-Cysteus-Ovarium-Syndroom. Letterlijk betekent het dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium) aanwezig zijn. Het is een van de meest voorkomende hormonale verstoring bij vrouwen. Er is vaak sprake van een onregelmatige cyclus of zelfs helemaal geen menstruatie.

PCOS

Op dit moment krijgt 1 op de 10 vrouwen de diagnose PCOS. We willen je graag meer vertellen over PCOS.

Had jij altijd al een zeer onregelmatige cyclus? Misschien vond je het prima, minder vaak ongesteld dan anderen. Beetje onhandig omdat het niet te timen was, maar niets om je zorgen over te maken. Nu je erop terug kijkt, zie je misschien wel signalen die aangaven dat er hormonaal iets mis was. Je had vaak puistjes en haargroei waar je dat liever niet zag. Maar hoe kon jij weten dat het niet in orde was? Puistjes horen ook bij de puberteit.

Dan komt het moment dat je heel graag zwanger wil worden. Je verlangt naar een kindje. Nu is het wél heel lastig dat je onregelmatig ongesteld bent of dat je menstruatie uitblijft. Ook als je al een tijd gestopt bent met de pil en je menstruatie blijft uit of is zeer onregelmatig, is het verstandig om een afspraak met de huisarts te maken. Hopelijk heb jij een doortastende huisarts, die de verschillende symptomen combineert en je doorstuurt naar de gynaecoloog voor verder onderzoek.

Om de diagnose PCOS te krijgen, moeten er minimaal 2 van de 3 onderstaande symptomen aanwezig zijn.

  1. Een zeer onregelmatige menstruatie of geen menstruatie
  2. Veel vochtblaasjes op de eierstokken
  3. Mannelijke kenmerken als; kaalheid, acne, haargroei volgens mannelijk patroon of verhoogd testosteron in het bloed

Bij een kinderwens en de diagnose PCOS wordt er meestal gestart met behulp van hormoonmedicatie voor opwekken van de eisprong. De reden waarom je menstruatie zo onregelmatig is, is omdat er niet iedere maand een eisprong aanwezig is. Meestal is het advies om op de normale manier gemeenschap te hebben. Mocht hier binnen een jaar geen zwangerschap uit voort komen, dan wordt vaak de volgende stap genomen, namelijk IUI. Bij IUI doneert de man zijn sperma en dit wordt na “schoonwassen” en controle met een dun rietje hoog in de baarmoeder ingebracht. Dit gebeurt net vooraf aan de eisprong.

Wist jij dat er vanuit de Chinese geneeskunde anders wordt gekeken naar PCOS? Niet de verzameling van de symptomen geeft de diagnose PCOS, maar er wordt meer gekeken naar de verschillende uitingen en onderliggende disbalans die ervoor zorgen dat je cyclus onregelmatig is.

Een korte uitleg vanuit de Chinese geneeskunde:

Yin en Yang worden gezien als de 2 basis energieën van de Chinese geneeskunde. Gezondheid is een juiste balans tussen Yin en Yang. Bij klachten, dus ook bij PCOS, is de balans verstoord.

Even simpel gezegd: Yin zorgt voor het opbouwen van je lichaamsfuncties, -cellen en – weefsels en Yang zorgt ervoor dat het lichaam actief kan zijn. Yin heeft een verkoelende en ontspannende werking en Yang verwarmt en zet aan tot actie.

We kunnen PCOS indelen in 2 groepen

Veruit de grootste groep vrouwen met PCOS heeft een Yang tekort. Het zijn de vrouwen die het altijd koud hebben, makkelijk moe zijn en problemen met hun spijsvertering (stoelgang niet in orde, overgewicht of eetproblemen). Door het Yang tekort verwarmt hun lichaam onvoldoende en is activiteit lastiger. Vanuit de Chinese geneeskunde is het rijpen van een eitje afhankelijk van Yin en het daadwerkelijk springen is meer Yang. Bij een tekort aan Yang, springt het eitje niet op de juiste moment of helemaal niet. Een algemeen voedingsadvies voor deze vrouwen is: vermijd rauwe en koude producten. Eet je groenten gekookt en blijf weg van ijs en smoothies.

Een kleiner deel van de vrouwen heeft een Yin tekort. De grootste uitdaging ligt bij het rijpen van het eitje. Er is onvoldoende Yin in het lichaam om deze functie uit te voeren. Als er geen eitje rijpt, is het ook logisch dat er geen eisprong is. Medicijnen als Clomid of Letrozol werken dan vaak niet goed genoeg (wel bij Yang tekort!). Vrouwen met deze variant van PCOS zijn vaak druk in de weer en hebben juist moeite om even stil te zitten. Het is tegenwoordig meer de norm om het druk te hebben dan dat er tijd en ruimte is voor ontspanning. Voor deze vrouwen is dat als een neerwaartse spiraal. Zij moeten hun Yin meer opbouwen door rust. Voeding kan zeker ook bijdragen aan een betere kwaliteit van Yin-energie.

Naast de verstoringen van Yin en Yang, zijn er nog een aantal specifieke kenmerken binnen de Chinese geneeskunde. Bepaalde organen kunnen uit balans zijn waardoor de PCOS negatief beïnvloed wordt. Er zijn kenmerken vooral op het emotionele gebied. Met de diagnose PCOS kun je via de Chinese geneeskunde op verschillende manieren aan je klachten werken. Het is dus absoluut niet zo dat PCOS maar één mogelijke behandeling kent. Het is juist belangrijk om per persoon te kijken wat de oorzaak is en welke oplossingen er zijn. Gelukkig zijn er genoeg dingen die jezelf kunt doen die een gunstig effect hebben op de klachten bij PCOS en de kans op een zwangerschap vergroten. Het aanpassen van je voeding is één van de belangrijkste manieren om verschil te maken, maar er zijn meer opties.

In ons online programma Kinderwens bij PCOS vind je alle kennis en adviezen om te werken aan je PCOS. Zowel op de natuurlijke manier maar ook als je onder begeleiding van de arts je eisprong opwekt of in een IUI traject zit.

Niet iedere vrouw heeft dezelfde kenmerken van PCOS, maar we geven genoeg informatie zodat iedere vrouw met PCOS de juiste mogelijkheden krijgt om aan de slag te gaan. We leren je hoe jouw spijsvertering werkt en welke voedingsmiddelen bijdragen aan een betere gezondheid. Je gaat ontdekken dat rauwkost je niet gaat helpen om fitter, slanker en warmer te worden. We zorgen dat jij leert hoe je geschikte maaltijden maakt die je gezondheid (en vruchtbaarheid!) verbeteren. Daarnaast kun je aan de slag met castoroliepakkingen en fertiliteitsmassages en geven we je uitleg over de acupressuurpunten die o.a. je eisprong stimuleren. Als je een eisprong hebt, geven we je tips over drukpunten die de innesteling ondersteunen. Alles is erop gericht om de symptomen van PCOS te verminderen. Zodra je de voedingsadviezen en onze tips gaat toepassen in je dagelijks leven, zal je veranderingen gaan merken in je cyclus. Een cyclus die beter in balans is, heeft een positieve invloed op je vruchtbaarheid!

We nemen je graag mee in het verhaal van Claudia

Claudia is gestopt met de pil en wil samen met haar vriend heel graag een kindje. Haar menstruatie blijft na het stoppen met de pil erg lang uit. Pas na 7 maanden komt haar eerste menstruatie. Ze is in de tussentijd wel gaan zoeken op internet. Ze heeft al meerdere artikelen gelezen over PCOS en uitblijven van menstruaties na het stoppen met de pil. Haar volgende menstruatie laat weer ruim 3 maanden op zich wachten en Claudia besluit dat het tijd is om naar de huisarts te gaan. Ze wordt doorverwezen naar de gynaecoloog.  Daar wordt de diagnose PCOS gesteld op basis van de volgende bevindingen: onregelmatige cyclus, vochtblaasjes op de eierstokken, aanwezigheid van teveel mannelijk hormoon.

Claudia wil heel graag weten wat ze kan doen om haar wens om mama te worden in vervulling te laten gaan. Het advies van de gynaecoloog is om te starten met medicatie die de cyclus reguleert. Maar hier is ze nog niet aan toe en ze geeft aan dat ze eerst nog andere dingen wil proberen en uitzoeken. Het starten met hormonen kan in haar ogen altijd nog.

Via een vriendin hoort ze van ons online programma Verbeter je vruchtbaarheid en ze ontdekt op de site dat er ook een programma is speciaal voor PCOS.

Claudia zoekt contact per mail en na overleg start ze met het online programma Verbeter je Vruchtbaarheid bij PCOS. Omdat ze niet precies weet waar ze zit in haar cyclus, bij de gynaecoloog was er nog geen eisprong zichtbaar, start ze in fase 2, de periode na de menstruatie. Claudia gaat aan de slag met verschillende adviezen over voeding en de start met acupressuur massage.

Na ongeveer 3 weken mailt ze ons dat ze ontzettend onzeker wordt van de vele ovulatietesten, die steeds op verschillende momenten positief zijn. Op de temperatuurcurve die ze dagelijks bijhoudt, ziet ze geen verandering die een eisprong zou aankondigen. Hoogstwaarschijnlijk is er geen eisprong. We leggen haar uit dat PCOS ontzettend vaak vals positieve ovulatietesten geeft, onder invloed van haar hormonale verstoring.

De cycluslengte verandert in de loop van de tijd, van 104 dagen naar 58 dagen en zelfs naar 33 dagen. Dit geeft Claudia vertrouwen dat ze op de goede weg zit. Maar dan gaat het even minder goed. Haar cyclus wordt weer langer, ze komt al de richting de 55 dagen en er is nog steeds geen eisprong. Oké denkt ze, we gokken het erop. Ze doet toch weer een aantal ovulatietesten en samen met de temperatuurcurve en de overige signalen die haar lichaam geeft, kan ze redelijk goed inschatten wanneer haar eisprong er zou kunnen zijn. Ze heeft weinig hoop gezien de lengte van haar cyclus.  Ze zal blij zijn als de menstruatie nu snel komt, zodat ze weer een nieuwe kans heeft. Maar wat ze nooit had verwacht gebeurt toch. Claudia wordt niet ongesteld en heeft een positieve zwangerschapstest in haar handen! Dus ze is zwanger geworden in een cyclus van 78 dagen, met haar uiteindelijke ovulatie op dag 64. Vol ongeloof en blijdschap appt ze ons.

Inmiddels is ze al ruim 28 weken zwanger en ze voelt zich ondanks wat kleine ongemakken verder goed.

Het mooie is dat zowel Claudia als haar vriend zich nog steeds redelijk goed houden aan de voedingsadviezen en dat ze deze manier van eten ook straks graag wil volhouden in hun nieuwe gezin.

Denk jij na het lezen van deze informatie dat je misschien PCOS hebt? Doe dan de gratis test. Deze test is een indicatie maar geen diagnose, die kan alleen de gynaecoloog vaststellen.

 

Wil je meer weten over onze uniek aanpak?

Stuur ons gerust een mail info@puurvrouwacademie.nl We kunnen ook een belafspraak maken als je dat fijn vindt . Tijdens een gratis fertility-boost gesprek van ongeveer 30 minuten kunnen wij de optimale aanpak van jouw vruchtbaarheid bespreken. Ontdek hoe je eenvoudig jouw vruchtbaarheid en PCOS kunt beïnvloeden!

Tot snel, liefs Hester & Ilse