Thee voor je vruchtbaarheid
Wat je nog niet wist over het drinken van thee
Het thermisch effect
De westerse voedingsleer richt zich vooral op de inhoud-stoffen van voeding. De hoeveelheid vitamines, mineralen en calorieën bepalen of een product gezond is of juist niet.
Binnen de Chinese voedingsleer speelt dit geen rol. Het is veel belangrijker om te weten wat voor effect een bepaald soort eten of drinken op jouw lichaam heeft. Een belangrijke manier om voeding in te delen, is op temperatuur; het thermisch effect. Je hoeft dus niet meer te kijken naar inhoudsstoffen, maar je gaat ontdekken wat voor effect een voedingsmiddel op jouw lichaam heeft.
Eet je een rode peper, dan krijg je het warm of ga je zelfs zweten. Dan weet je dus dat een peper een ‘heet’ thermisch effect heeft. In de zomer eet je misschien wel een stuk watermeloen als je het warm hebt. Dat is een logische keus, want een watermeloen heeft een ‘koud’ thermisch effect.
Van een aantal voedingsmiddelen kun je als vanzelf aanvoelen wat het thermisch effect is en welke uitwerking dat op je lichaam heeft. Bij sommige producten is het wat minder duidelijk. Daarom hebben wij deze blog over thee en de werking daarvan geschreven.
Het effect van thee
Het principe van het thermisch effect, kun je ook gebruiken bij de verschillende soorten thee. Van thee wordt vaak gezegd dat het zo gezond is. Je kunt er niet genoeg van krijgen, als je verschillende voedingsdeskundigen mag geloven. Helaas is dat niet waar als je gaat kijken naar het thermisch effect.
1) laat je niet in de war brengen doordat je thee warm drinkt. Hete thee kan nog steeds een sterk verkoelend effect hebben.
2) Bepaalde theesoorten claimen een medicinaal effect te hebben. Dat is bij sommige theesoorten zeker het geval, maar bij langdurig gebruik kun je negatieve bijwerkingen krijgen.
3) De bewering dat je van groene thee afvalt, is slechts ten dele waar. Bij overmatig gebruik ontstaan er andere problemen in het lichaam.
4) Het soort thee dat je kiest, zou moeten afhangen van wat voor soort type je bent.
5) Een veilige hoeveelheid is 2 koppen per dag.
Kruidenthee
Van kruidenthee wordt gezegd dat je het onbeperkt kan drinken. Dat klopt zeker niet. Alle soorten thee hebben een thermisch effect, van koud tot heet.
Groene thee
Groene thee werkt zeer afkoelend. Voor koude types is het zeker geen optie. Naast dat de thee een verkoelend effect heeft, heeft het ook een sterk uitdrogend effect. Hetzelfde geldt voor de zwarte thee.
Gember thee
Gember thee is juist sterk verwarmend. Voor de mensen die het altijd koud hebben, lijkt dit een ideale oplossing. Maar schijn bedriegt! Bij een teveel aan gember raakt het lichaam juist oververhit en gaat daardoor uitdrogen, met alle gevolgen van dien.
Munt thee
De laatste jaren is muntthee erg populair, maar we willen je erop wijzen dat het thermisch effect koud is. Bij een teveel aan munt, raakt het lichaam onderkoeld. Dat wil je juist voorkomen!
Baarmoederthee
De laatste tijd hoor je steeds meer over baarmoeder thee. Deze zou geschikt zijn om te gebruiken als je een koude baarmoeder hebt. Meer heel eerlijk: wij weten het niet. De meeste aanbieders doen nogal geheimzinnig over de ingrediënten.
Algemeen
Alle soorten thee geven problemen als je er teveel van drinkt. Beperk je thee tot 1 of 2 kopjes per dag. (Dus als je kiest voor baarmoeder thee, neem dan niet meer dan 2 kopjes.)
Voor de rest: drink enkel gekookt water. Thee zonder zakje dus. Het is misschien even wennen, maar je lichaam zal er blij mee zijn. Na een week wil je niets anders meer 🙂