Positief denken helpt

Gedachtes kunnen een belangrijk instrumenten zijn om te gebruiken en voor je te laten werken. We willen je graag vertellen hoe je de kracht van je gedachten kunt inzetten voor je vruchtbaarheid.

Vaak beïnvloeden negatieve gedachten dagelijks je gedrag en je leven. Je kunt je zelf daar ontzettend onzeker over voelen. Maar wist je dat je jouw gedachten kunt inzetten om jezelf op een positieve manier te steunen?

Beïnvloed jezelf op een positieve manier!

Een mooi woord voor positieve gedachte is affirmatie. Het woord affirmare betekent in het Latijn versterken. Affirmaties zijn dus gedachten of uitspraken die jij door herhaling bekrachtigd en versterkt. Hiermee train je je hersenen om positief te denken.

Door positieve affirmaties te gebruiken geef je jezelf juist meer kracht en is de kans veel groter op succes. Als je er een gewoonte van kunt maken om dit meerdere keren per dag te doen, is het extra krachtig. We leggen je in deze blog uit hoe je positieve affirmaties kunt inzetten en hoe het werkt.

4 Tips voor het maken van een affirmatie

 1. Als eerste is het belangrijk om te weten dat je een affirmatie, de gedachte, over jou gaat en niet over iemand anders. Het meest eenvoudig is om de affirmatie te beginnen met “ik….”
 2. Als tweede gaat de gedachte over het heden en niet het verleden.
 3. En als derde, de affirmatie is kort, krachtig en positief
 4. En de laatste tip gebruik nooit het woord: niet

Samengevat; de affirmatie is persoonlijk, in het heden, kort, krachtig en positief.

Bijvoorbeeld: Ik ben positief. Ik heb vertrouwen.

De kracht van affirmeren zit in de herhaling!

Zie de affirmatie als een zaadje wat je plant in je gedachte. Dit heeft tijd en aandacht nodig om te groeien. Als jij dit zaadje tijd en aandacht geeft zal het uitgroeien tot een sterke en krachtige plant.

Aan het begin kan het gek zijn om dingen tegen jezelf te zeggen. Maar hoe vaker je het tegen jezelf zegt, hoe meer je er in gaat geloven en hoe meer warme gevoelens je rondom de affirmatie zult voelen.

Dus herhaal steeds de positieve gedachte zodat deze zich als het ware hecht in je hoofd. Dit kan je op verschillende manieren doen;

 • Spreek de affirmaties steeds opnieuw uit. Dit kan je voor jezelf in je hoofd doen, of juist hardop.
 • Je kunt de affirmaties opschrijven op een post-it. Die kun je op strategische plaatsen hangen, bijvoorbeeld naast je PC, op de badkamerspiegel of op een keukenkastje. De bedoeling is dat je het steeds opnieuw ziet.
 • Het meest ideale is misschien wel om de affirmatie op je startscherm van je mobiel te zetten. Je mobiele telefoon klik je meerdere keer per dag aan en dan popt steeds jouw affirmatie weer op. Handig toch? Zo zie je hem steeds opnieuw.

Enkele affirmatie voorbeelden

Je hoeft geen moeilijke affirmaties voor jezelf te maken. We geven je een aantal eenvoudige voorbeelden om mee te beginnen:

 • Ik hou van mezelf
 • Ik ben dankbaar
 • Ik ben goed genoeg
 • Ik ben positief
 • Ik zie mogelijkheden

Als je wil kan je één van deze affirmaties kiezen om mee te starten de komende dagen.

De volgende voorbeelden hebben een sterke relatie met jouw wens om zwanger te worden.

“Ik wil mijn vruchtbaarheid verbeteren door gezond te gaan eten”

 “Ik wil mijn lichaam voorbereiden op ons kindje”.

“Ik zie mijn vruchtbaarheid als iets positiefs”

“Ik ben bereid dagelijks tijd aan mijn vruchtbaarheid te besteden”

“Ik wil op een positieve manier bezig zijn met mijn lichaam”

“Ik geef mijn lichaam wat het nodig heeft”

“Ik ben bewust van mijn vruchtbare periode en stel mij open voor nieuw leven”

Dit zijn enkele ideeën. Wat wij je graag mee willen geven is dat je niet te streng voor jezelf bent. Begin klein met een korte affirmatie en breid deze uit als het je wat makkelijker af gaat. Het is een proces en vandaag zet je misschien daarin pas jouw eerste stap. Het is een bewustwordingsproces, maar door het te doen het steeds opnieuw in te zetten, zal je gaan merken dat deze positieve gedachten jou zullen helpen.

Oude gewoontes loslaten

Veel vrouwen gebruiken onbewust juist veel negatieve gedachten. Denk maar eens aan: ik ben niet mooi genoeg, dat staat mij niet, ik ben te dik of te dun, mij lukt dat toch nooit enzovoorts.

Onze hersenen zijn zo geprogrammeerd dat ze geloven wat wij vaak denken of horen.

Door negatief te denken zoals ‘ik kan dit niet, ik durf dat niet, het zal mij toch niet lukken’ ontkracht je jezelf en wordt de kans steeds groter dat je iets niet kan, durft of dat het niet gaat lukken. Als negatieve gedachten ons leven kunnen bepalen, kunnen positieve gedachten dat dus ook! Start vandaag met positieve affirmaties.

In ons online programma hebben veel aandacht voor de kracht van positieve gedachten. Per fase van je cyclus of fertiliteitstraject hebben wij passende affirmaties voor jouw gemaakt.