Ondersteuning bij IVF

Bij alle vrouwen die starten, of al bezig zijn met hun IVF traject, is er één zeer opvallend kenmerk. Ze zijn ‘op’! Ze hebben in de loop van de tijd (soms járen) gemerkt dat zwanger worden niet vanzelf gaat. Zij ervaren steeds opnieuw de teleurstelling dat er weer een cyclus voorbij is die geëindigd is in een menstruatie. Of ze hebben weer het zoveelste onderzoek gehad waardoor ze van slag raken met een uitslag die wisselt tussen ‘niets aan de hand’ nog even doorspuiten of misschien wel het antwoord dat wat je nooit wil horen: ‘je zult waarschijnlijk ook door IVF niet zwanger raken’.

Een IVF traject valt zwaar

Wij weten uit de vele gesprekken dat fertiliteitstrajecten vaak enorm zwaar zijn. Volgens ons komt dat met name doordat je start met het traject als je al uit balans bent. De afgelopen periode heeft zijn tol al geëist. Juist in deze staat, na een periode van teleurstellingen, wordt je lichaam volgespoten met hormonen. Natuurlijk reageert iedereen anders, maar van hormonen weten we dat ze je volledig kunnen overnemen. Met andere woorden: je raakt nog meer uit balans.

Hoe fijn zou het zijn als je meer stabiel, meer in balans bent als je met een fertiliteitstraject start?

Wanneer je emotioneel en fysiek sterker in je schoenen staat, zal je over het algemeen minder bijwerkingen van de medicatie ervaren, reageren de eicellen beter op het stimuleren en is de kans op een succesvolle terugplaatsing groter.

Wij hebben een 3-delige videoserie gemaakt waarin we vertellen hoe je het optimale uit je IVF traject kunt halen. Hierin vertellen wij wat de arts jou niet vertelt.

Het verhaal van Karina:

Voor de zomer neemt Karina contact met ons op. Ze vertelt dat ze al één IVF behandeling heeft gehad, maar dat haar eitjes niet goed reageren op de hormoonmedicatie. Bij een volgende poging, die later zal volgen, wordt vanuit het ziekenhuis aangeraden om een ander medicijn te gaan spuiten.

De eerste IVF poging is haar enorm tegengevallen. Ze dacht oprecht dat deze IVF wel zou lukken. Er waren geen bijzonderheden bij haar of haar partner, dus met wat extra hulp zou niets een zwangerschap in de weg staan, zo had ze bedacht.

Time out, ook Karina is ‘op’. We bespreken het belang van in balans zijn voor een volgende poging. Het klinkt voor haar heel logisch. Ze besluit te starten met ons online programma om zich voor te bereiden op de volgende poging. We hebben haar uitgelegd dat ze zeker 3 maanden moet nemen om opnieuw in balans te komen. Dat komt mooi uit, ze gaat samen met haar partner eerst nog op vakantie. Zo start ze op haar gemak met het programma.

Na haar vakantie komt ze bij ons in de praktijk voor aanvullende acupunctuur behandelingen. Ze is meer uitgerust en enthousiast over de mogelijkheden die het programma haar biedt. Ze heeft zich vooral verdiept in de voeding, maar geeft aan dat de affirmaties haar rust en vertrouwen geven. We besluiten om eerst nog een maand aanvullend acupunctuur te doen, voordat haar volgende poging start.

Starten met een nieuwe IVF poging: twee maanden nadat ze gestart is met het online programma Ondersteuning bij IVF/ICSI, begint ze met haar 2e IVF poging. Het lijkt beter te gaan. Ze heeft nog steeds bijwerkingen (met name hoofdpijn), maar die start pas later dan de vorige keer. Met acupunctuur is het goed onder controle te houden. Ze weet dat ze lastig te stimuleren is, maar toch zien ze 3 eitjes rijpen. Ze is heel blij!

Maar helaas, er is een tegenvaller! De arts vindt dat er te weinig eitjes zijn om de IVF door te zetten. Ze besluiten om een escape IUI te doen. Haar hoop vervaagt, IUI heeft ze al vaker gedaan zonder succes. En waar ze al bang voor was, 2 weken later is ze ongesteld.

Nog twee pogingen te gaan. Na deze teleurstelling herpakt ze zich. Ze hebben nu nog steeds twee IVF pogingen die ze kunnen gebruiken. Ze wil daar gebruik van maken. In ieder geval nog een keer in Nederland, voor een laatste poging overwegen ze naar het buitenland te gaan. Maar daar wil ze nog niet teveel over nadenken.

Ze gaan opnieuw voor IVF. De medicatie kan niet worden opgehoogd, dus het traject blijft hetzelfde. Ze wil weer ondersteund worden met acupunctuur. De focus ligt op het stimuleren van de eicellen en het verminderen van de bijwerkingen. Ook nu rijpen er 3 eitjes. Bij een volgende echo zien ze er nog maar 2. Wederom is dit een flinke tegenvaller voor haar, maar de kwaliteit lijkt beter te zijn. Ze besluit samen met haar partner om toch een punctie te laten doen. De 2 eitjes komen er goed uit en worden allebei bevrucht!

De terugplaatsing. Ze krijgt een bevrucht eitje teruggeplaatst. De andere laten ze doorgroeien om later in te vriezen. Ruim voordat ze een zwangerschapstest mag doen, krijgt ze te horen dat het enige overige embryo gestopt is met delen, geen cryo in de vriezer. Weer een fikse tegenslag.

Maar Karina wil al haar positiviteit inzetten voor het in haar teruggeplaatste embryo. Ze weet inmiddels vanuit het online programma Ondersteuning bij IVF/ICSI dat ze zelf heel veel kan doen om de wachtweken goed beter te komen. Ze heeft veel tools in handen om deze periode zichzelf en het mogelijk groeiende embryo zo goed mogelijk te ondersteunen. Ze neemt extra tijd voor zichzelf, eet volgens de adviezen en zorgt ervoor dat ze op geen enkele manier afkoelt.

Een aantal dagen voor haar verwachtte menstruatie zien we haar weer in de praktijk. Ze geeft aan dat ze nog geen signalen heeft dat haar menstruatie eraan zit te komen. Het blijft dus nog even spannend! Een paar dagen later krijgen we een foto via de app: een positieve zwangerschapstest!!!

Extra informatie per mail,direct na de felicitaties sturen we haar extra informatie om deze prille zwangerschap extra te ondersteunen.

Ben jij ook op zoek naar ondersteuning tijdens jouwfertiliteitstraject? We willen graag met je meekijken naar mogelijke opties. Met het onderstaande formulier kun je een gratis gesprek aanvragen. Spreken we je snel?

Liefs, Hester en Ilse