Menstruatie klachten, 50 tinten rood

Wist jij dat de kleur van je menstruatiebloed je vertelt of jouw cyclus in balans is?
Wanneer je lichaam niet in balans is, is je vruchtbaarheid dat ook niet.  Een zwangerschap ontstaat meestal pas als je lichaam gezond is. Het is dus heel belangrijk om uit te zoeken wat voor jou de juiste balans is en hoe je die kunt herstellen. Inzicht in je cyclus en menstruatie is essentieel.

Daar gaan we je bij helpen! We leggen uit hoe je cyclus moet verlopen aan de hand van ons blog Cyclusinzicht heeft invloed, in deze blog vertellen we je alles over een gezonde menstruatie.

Een gezonde menstruatie zou in principe vrij moeten zijn van ongemakken. Toch zijn er veel vrouwen die klachten ondervinden tijdens of voorafgaand aan de menstruatie. Soms zijn deze PMS (Pre Menstruele Symptomen) klachten zo erg dat deze vrouwen een paar dagen echt niet lekker in hun ‘vel’ zitten. De menstruatie hoort bij de vrouw en moet in principe dan ook pijnloos en zonder vervelende klachten als hoofdpijn, pijnlijke borsten, lage rugpijn, buikpijn en depressieve gevoelens te verlopen.

Veel voorkomende menstruatieklachten

 • teveel bloedverlies of weinig tot geen bloedverlies
 • onregelmatige cyclus
 • hevige pijnen, krampen
 • prikkelbaarheid, somberheid, stemmingswisselingen
 • hoofdpijn, rugpijn, buikpijn, pijnlijke borsten

Herken jij deze klachten en heb je het idee dat het er nu eenmaal bij hoort ? 

Binnen de Chinese geneeskunde kijkt men iets anders aan tegen menstruatieklachten dan de Westerse geneeskunde. Een cyclus is onderdeel van de vrouwelijke fysiologie en zou daarom zonder klachten en afwijkingen moeten verlopen. Een gezonde menstruatie is regelmatig, hoeft geen pijn te doen en wekt geen sterke emotionele reacties op. 

 1. Je cyclus is regelmatig.
 2. Je menstruatie start meteen met helderrood bloed
 3. Je hebt een gezonde hoeveelheid bloed (je kunt ongeveer 3 uur met tampon of maandverband doen)
 4. Er zitten geen stolsels in het bloed
 5. Je hebt geen pijnklachten (niet ervoor en niet tijdens)
 6. Je menstruatie is een aaneengesloten periode, dus geen stop dag
 7. De kleur van het bloed is de hele periode helder rood


Wanneer je menstruatie afwijkt, betekent dat dat je cyclus niet in balans is. Dit kan een oorzaak zijn voor het uitblijven van een zwangerschap. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om je menstruatie te verbeteren!


Ervaar je klachten, dan leren we jou via ons online programma hoe je die kunt verhelpen met bijvoorbeeld acupressuur, massages en voeding.

Ben jij benieuwd wat je menstruatie verteld over jouw balans? Doe de gratis menstruatiecheck

 Liefs Hester & Ilse