Heb jij een koude baarmoeder?

Probeer je al een tijd zwanger te worden? Of lukt het zwanger worden wel, maar het zwanger blijven niet? Dan is de kans best aanwezig dat je een koude baarmoeder hebt.

Even een snelle check! Heb je last van:

#koude handen #koude voeten #vermoeidheid #weinig dorst #vooral behoefte aan warme dranken #veel plassen, ook ’s nachts #een laag libido #menstruatieklachten

Kun je op meer dan twee van de bovenstaande symptomen ‘ja’ antwoorden, lees dan vooral even verder. De kans is groot dat je een koude baarmoeder hebt. Een koude baarmoeder? We horen je bijna denken…wat is nou weer een koude baarmoeder…?

Wat betekent een koude baarmoeder?

De koude baarmoeder is een begrip binnen de Chinese geneeskunde als oorzaak voor het uitblijven van een zwangerschap. Het wil trouwens niet zeggen dat je baarmoeder letterlijk een paar graden koeler is dan de rest van je lichaam. Het vertelt wel dat het lichaam onvoldoende verwarmd is. Verschillende delen van het lichaam zijn koud in plaats van warm, waaronder de baarmoeder.

Inmiddels weten we dat ons lichaam een constante temperatuur heeft. Ook in de baarmoeder is dat zo, maar toch blijven we de term ‘koude baarmoeder’ gebruiken. Het staat los van de gemeten lichaamstemperatuur. Het heeft meer te maken met je ‘interne kacheltje’, je energiesysteem dat zorgt voor verwarming van je lichaam. De verwarmende energie in het lichaam noemen we Yang.

Als er sprake is van een koude baarmoeder, is dat een onderdeel van een bepaald patroon. Het algehele patroon is kouwelijkheid. Het lichaam is moeilijk in staat om alles behaaglijk warm te houden. Over de oorzaak vertellen we je graag meer, maar voor nu is het belangrijk om te snappen welke keuzes er gemaakt worden bij onvoldoende warmte. Je lichaam maakt zelf onderscheid in vitale en niet-vitale delen. Het is vervelend dat je handen en voeten koud zijn, maar het zou veel erger zijn als je organen onderkoeld raken. En binnen de organen is er ook nog een soort hiërarchie van héél belangrijk naar minder belangrijk. Je (lege) baarmoeder valt in de laatste categorie.

Ondanks dat het zo simpel is, bestaat er een grote kans dat je er nog nooit van gehoord hebt. Toch komt een koude baarmoeder heel vaak voor.

Altijd koude voeten, misschien een koude baarmoeder?

Speciaal voor jou hebben wij een test ontwikkeld.

Veranderde cycluslengte bij een koude baarmoeder

Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt ongeveer 28 dagen. Bij een koude baarmoeder verandert vaak de lengte van de cyclus. Afhankelijk van de oorzaak wordt deze langer óf korter.

Het zou kunnen dat de eisprong later plaatsvindt, door het algemene tekort aan Yang, is er te weinig energie om een eitje te laten springen. De eisprong vindt pas later plaats dan 14 dagen na de start van je menstruatie. Je cyclus wordt dan langer. Je gehele cyclus schuift eigenlijk op.

Het is ook mogelijk dat de periode na je eisprong korter is. Normaal in deze periode van je cyclus stijgt Yang, je temperatuur. Als je lichaam niet instaat is om deze hogere temperatuur vast te houden in deze luteale fase. Dan is dit deel van je cyclus niet de gebruikelijke 14 dagen lang, maar soms maar 10 dagen of korter. Het eventueel bevruchtte eitje heeft dan niet de kans om zich goed in te nesteling en een zwangerschap in stand te houden.

Een combinatie van beiden is ook mogelijk. Een verlate eisprong bijvoorbeeld op dag 20 en een korte luteale fase van 9 dagen. Dan heb je wel een cyclus van 29 dagen, maar dit geeft een vertekend beeld. Het is geen normale cyclus.

De oorzaak van een koude baarmoeder

Het onderliggende patroon heeft te maken met een tekort aan warmte. We noemen dat een tekort aan Yang binnen de Chinese geneeskunde.

Het Yang is onvoldoende in staat om het lichaam warm te houden. Je zou het kunnen vergelijken met het warm stoken van je huis, met alle deuren en ramen open als het buiten vriest. De meest simpele oplossing is het sluiten van deuren en ramen. Je houdt de kou buiten en de verwarming hoeft minder hard te werken om het binnen toch aangenaam warm te krijgen.
Het is niet anders met jouw lichaam. Zorg ervoor dat er geen kou binnenkomt! Let erop dat je het niet koud krijgt door de juiste kleding te dragen en loop niet op blote voeten. Deze situatie geeft aan dat er een beginnend te kort is aan Yang. Als je het kunt oplossen door je warmer te kleden, is het simpel!

Vaker is het zo dat je interne kachel zo hard heeft moeten werken, dat het meer mankementen gaat vertonen. Alleen een warme trui of sokken is niet genoeg om je lichaam te laten opwarmen. Er is meer nodig om de balans te herstellen.

Verwarm je interne lichaam

Wat voor buiten je lichaam geldt, is ook het advies voor binnenin je lijf, het interne. Zorg ervoor dat je van binnen niet afkoelt. Ook dit is simpel: eet en drink niets koud! Warm eten en drinken is beter voor jou! Vervang je yoghurt met muesli eens voor havermoutpap in de ochtend en neem een groenteomelet in plaats van een broodje kaas als lunch.

Binnen de Chinese voedingsleer wordt al het eten ingedeeld op thermisch effect. Dat wil zeggen dat je lichaam opwarmt of juist afkoelt door het eten van bepaalde producten. Een compleet andere benadering van eten dan de schijf van 5. Vanuit de Chinese voedingsleer wordt meer aandacht besteed aan welke voeding écht bij je past.

Naast het aanpassen van je voeding, zijn er nog veel meer opties. Er zijn namelijk acupunctuurpunten die je zelf kunt masseren om het Yang te stimuleren. Daarnaast kun je deze techniek aanvullen met warmtepakkingen en massages. Wil je specifiek inzicht in je temperatuur verloop, dan kun je een temperatuurcurve bijhouden. Hierin kun je ook duidelijk het verloop van je cyclus zien en de verschillen in het 1e en 2e deel van je cyclus, daarnaast leer je ook je eisprong te ontdekken.

Het fijne is dat met de juiste adviezen een koude baarmoeder eigenlijk vrij gemakkelijk veranderen kan in een warm nestje!

Graag vertellen wij het verhaal van Anouk

Ruim een jaar gelden zocht Anouk contact met ons omdat zij al meerdere miskramen had gehad. Ze deed de koude baarmoeder test en de uitslag was duidelijk.

Het zwanger worden lukte steeds redelijk snel, maar na de positieve zwangerschapstest eindigde dit al vrij snel in een miskraam. Twee keer gebeurde dit eigenlijk al in haar cyclus. Ze was nog niet op de datum dat ze kon testen of ze zwanger was en haar menstruatie was al begonnen. Deze twee keer was haar menstruatie wel heel anders dan normaal, hevig bloedverlies met grote stolsels. Anouk was er dan ook van overtuigd dat dit ook een zeer vroege miskraam was. Omdat Anouk steeds banger werd dat het zwanger blijven misschien wel nooit zal lukken, ging ze op zoek naar manieren die haar konden helpen.

 Ze begon aan het online programma Koude baarmoeder en leerde al vrij snel wat wellicht de oorzaak kon zijn voor de eerdere miskramen. Het gaf Anouk vertrouwen dat er een oplossing is die ze zelf in de hand had zonder medisch ingrijpen. Ze ging direct aan de slag met de voedingsadviezen per fase van haar cyclus. Ze ging zich bewuster warmer kleden en liep ook binnenshuis nooit meer op blote voeten of sokken. In de periode na haar eisprong gebruikte ze de extra adviezen om zich op specifiek plaatsen extra warm te houden. Ook maakte ze bewust tijd voor zichzelf vrij in haar volle agenda om aandacht aan haar buik en vruchtbaarheid te besteden, een kwartiertje per dag was vaak al voldoende.

En wat niet gebeurde, wat normaal wel steeds zo was geweest, ze was deze maand niet zwanger. Ze mailde ons dat dat haar wel wat onzeker maakte. Na een telefoongesprek konden we haar gerust stellen, dat de balans hervinden voor een lichaam ook energie kost en dat geduld nu waarschijnlijk echt wordt beloond. En dat was zo! De volgende cyclus was Anouk zwanger. Uiteraard gaf dit veel stress omdat zij in het verleden dit al meerdere keren verkeerd had zien aflopen.

Met de module mindset en de acupressuurpunten uit ons online programma Koude baarmoeder gaven wij haar een extra steuntje in de rug om deze spannende tijd door te komen. En wat Anouk en haar vriend nog niet durfde dromen gebeurde, ze was de eerste 8 weken zonder klachten voorbij. Dit gaf voldoende vertrouwen dat het deze keer wel goed zou komen.

Inmiddels is Anouk bevallen van een gezonde dochter.

Heb jij vertrouwen in een goede afloop? Wil jij ook weten hoe je op een natuurlijk manier je koude baarmoeder kunt verwarmen en de kansen op een zwangerschap kunt vergroten? Meld je dan aan voor ons online programma Koude baarmoeder

Wil je liever nog even iets meer horen en zien over het programma? Kijk dan ons gratis Masterclass Koude baarmoeder of neem contact op via mail info@puurvrouwacademie.nl of app Hester 06-23792379 of Ilse 06-21406920