De Chinese geneeskunde en vruchtbaarheid

De Chinese geneeskunde ken een zeer oude geschiedenis als het om vruchtbaarheid gaat. Als duizenden jaar geleden waren er in China artsen bekent met de vrouwelijke gynaecologie en de kennis over zwanger worden en blijven. De keizer had meerdere vrouwen en iedere vrouw kon een mogelijk keizerskind baren. Er was de artsen aan het hof alles aan gelegen dat deze vrouwen gezond en vruchtbaar waren. Zodoende is er dus al duizenden jaren terug veel kennis op gedaan over de vrouwelijke cyclus en fertiliteit. De westerse geneeskunde gynaecologie is pas een paar honderd jaar oud.

Verschillende soorten geneeswijzen

De huidige reguliere zorg in Nederland is bijna het tegenovergestelde van de oude, traditionele geneeswijzen. Ben je al bij de gynaecoloog geweest? Dat is namelijk een goede manier om het verschil tussen de reguliere zorg en de holistische geneeswijze uit te leggen.

De gynaecoloog heeft een enorme kennis van de baarmoeder, eierstokken en hormonen. Hij of zij kan gebruik maken van verschillende diagnostische tools zoals echo’s, MRI en bloedonderzoeken. Alles is er op gericht om te kijken waar in de baarmoeder of eierstokken verstoringen zichtbaar zijn. Er wordt als het ware ingezoomd op een klein gedeelte van jouw lichaam.

Een hollistische geneeswijze

De holistische geneeswijze doet juist een stap achteruit om het gehele plaatje te kunnen overzien. Er wordt gekeken naar hoe jij als mens in zijn totaliteit functioneert. Hoe is de balans tussen in- en ontspanning? Hoe verloopt jouw spijsvertering? Zijn je emoties in balans en zit je lekker in je vel?

De Chinese geneeskunde is al duizenden jaren oud en heeft juist een holistische benadering van gezondheid en welzijn. Deze geneeskunde beschouwt het lichaam als één geheel en ziet ziekte als een verstoring van de balans tussen Yin en Yang. In de Chinese geneeskunde wordt het vrouwelijke voortplantingssysteem gezien als een onderdeel van het geheel en de behandeling van vruchtbaarheidsproblemen richt zich dan ook op het herstellen van de balans tussen Yin en Yang in het hele lichaam.

Verschillend of aanvullend

Het één is niet beter dan het ander! Het is fijn dat er binnen de reguliere zorg veel kennis is en fantastische instrumenten zijn om je baarmoeder en eierstokken te kunnen bekijken. Vaak horen we in onze praktijken dat het jammer is dat er verder weinig aandacht is voor bijvoorbeeld goede voeding of ontspanningsoefeningen. Hoe geweldig zou het zijn als de reguliere – en de holistische geneeswijzen gecombineerd kunnen worden?

De basis van de Chinese geneeskunde is gebaseerd op de principes van Yin en Yang. Je vindt deze tegengestelde energieën terug in de natuur, bijvoorbeeld eb en vloed of dag en nacht. Je kunt persoonlijke kenmerken ook indelen volgens Yin en Yang. Als je weet welke energie bij jou hoort, kun je eenvoudig je voeding aanpassen naar wat echt bij je past.

De basis

Yin wordt gezien als het fundament van het lichaam. De Yin energie legt de basis voor het kunnen functioneren van het lichaam. De nacht is de tijd van de Yin en in die periode wordt het lichaam als het ware hersteld om de volgende dag (tijd van Yang) weer actief te kunnen zijn.

Beweging wordt gezien als Yang, maar de spieren zijn het fundament voor de beweging en dus behoren die tot de Yin. Als beweging, of activiteit, bij Yang hoort, dan staat de Yin voor rust.

Kenmerken

Rust en activiteit zijn kenmerken van Yin en Yang. Onrust en vermoeidheid zijn de tegenpolen hiervan. Iemand die geen rust kan vinden, altijd maar bezig is, misschien zelfs wat nerveus is, heeft een Yin-tekort. De persoon die altijd klaagt over vermoeidheid, moeizaam het bed uit komt, wellicht overdag een dutje doet, heeft een Yang-tekort.

De vijf elementen

Volgens de Chinese geneeskunde zijn er vijf elementen die het menselijk lichaam en de natuur beheersen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Ieder element vertegenwoordigt twee organen. De organen worden met een hoofdletter geschreven omdat het binnen de Chinese geneeswijze niet alleen gaat om het orgaan, maar ook om de energie en emotie die verbonden is met het orgaan. Wij noemen dit een concept. Het kan dus zijn dat de emotie boosheid gerelateerd is aan de Lever of dat niet kunnen loslaten een relatie heeft met de Dikke darm. Dit wil niet zeggen dat je dan ook direct klachten hebt aan dit orgaan.

Elk element heeft een specifieke invloed op het lichaam en de gezondheid en de Chinese geneeskunde ziet vruchtbaarheid als een aspect van het element water. Dit element is verantwoordelijk voor de voortplantingsorganen.

Meridiaanstelsel

Alle organen hebben hun eigen meridianen (energiebanen). Deze meridianen zijn de verbindingen met alle organen en met ons hele lichaam. Door deze meridianen stroomt bloed en Qi ( Chinees voor energie). Het meridiaan-systeem voedt ons lichaam en transporteert het bloed en de energie.

Het lichaam wordt ook wel vergeleken met een landschap vol met kanalen, sloten en beekjes. Als het water (bloed en Qi) vrij kan stromen, kan de natuur optimaal groeien en bloeien en is er balans. Wanneer er teveel of juist te weinig water door dit “irrigatie-systeem” stroomt is er een teveel of juist een tekort aan bepaalde zaken en is er onbalans. Zo is het ook is ons lichaam .

De Chinese kijk op voeding

Voeding speelt ook een belangrijke rol in de Chinese geneeskunde en de behandeling van vruchtbaarheidsproblemen. Voedingsmiddelen worden ingedeeld op basis van hun energetische eigenschappen en hun effect op het lichaam. Zo worden bijvoorbeeld warme en pittige voedingsmiddelen geassocieerd met het vuur-element en kunnen ze de bloedcirculatie en de spijsvertering bevorderen, terwijl koude voedingsmiddelen zoals ijs en koude dranken worden geassocieerd met het water-element en kunnen ze de bloedcirculatie verminderen en de vruchtbaarheid schaden. Het is belangrijk om te werken met een Chinese voedingsdeskundige om te bepalen welke voedingsmiddelen het beste passen bij de specifieke gezondheidsbehoeften van een individu.

Qi gong

Als onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde wordt Qi Gong gebruikt om de vruchtbaarheid van vrouwen te verbeteren. Qi Gong is een traditionele Chinese bewegingsleer die gericht is het bevorderen van de vrije stroom van Qi in het lichaam. Deze manier van bewegen helpt bij het reguleren van de hormonen, het verminderen van stress en het verbeteren van de bloedcirculatie in de bekkenregio.

De werkwijze van de Puur vrouw academie

Wij hebben de visie vanuit de Chinese geneeskunde samengebracht en in ons online programma Verbeter je Vruchtbaarheid. Dit programma is uniek, het is een combinatie van de kennis vanuit de Chinese geneeskunde gecombineerd met de inzichten van de Westerse geneeskunde. Doormiddel van de 5 vruchtbaarheidspijlers is deze kennis verwerkt in al onze online programma’s.