Zwanger worden na een miskraam

Het krijgen van een miskraam is vaak een onverwachte en zeer verdrietige gebeurtenis. Je grote droom, het krijgen van een kindje, spat in één keer uit elkaar. Dit zorgt voor een emotionele schok en groot verdriet, maar ook voor je lichaam zelf is het een flinke klap. Jouw lichaam maakte hormonen die horen bij een zwangerschap. Door het plots wegvallen van de zwangerschap, door de miskraam, is jouw hormoonhuishouding behoorlijk van slag. Naast het verdriet zal dus ook je lichaam moeten herstellen. Soms gaat dat lastig juist vanwege de hormonen.

Tijd voor verdriet

Van de blijdschap van een zwangerschap val je nu in een gat van verdriet en onmacht. Als je ongeboren kindje overlijdt, moet je jezelf de tijd en ruimte gunnen om dit verlies te verwerken en te rouwen. Niemand kan jou vertellen wat de beste manier is. Zoek een wijze die bij jou en je partner past.

Oorzaken van miskramen

Bij 50% van de miskramen is de foetus niet gezond en kan zich niet verder ontwikkelen. Om die reden stopt de groei en stoot jouw lichaam de foetus af. In andere gevallen kan bijvoorbeeld jouw progesteronniveau te laag zijn waardoor het baarmoederslijmvlies niet in stand blijft en er een bloeding ontstaat. Of er ontstaat een auto-immuunreactie van jouw lichaam op het embryo en wordt het als een “vijand” gezien waarbij jouw lichaam deze nieuwe cellen aanvalt.

Soms zijn een afwijkende vorm van de baarmoeder, een zwakke baarmoedermond of aanwezige vleesbomen een oorzaak van miskramen.  Maar heel vaak is er geen oorzaak bekend.

Als je eenmaal een miskraam hebt gehad, betekent dit niet automatisch dat je nog meer miskramen zult krijgen. Bij een volgende zwangerschap heb je opnieuw de kans op een miskraam, maar de zwangerschap kan ook normaal verlopen. De kans op miskraam neemt wel toe naarmate je ouder wordt.  

Bescherm jezelf tegen infecties

Na een miskraam is de kans op infecties vrij groot er is een open verbinding met de buitenwereld.  Vermijd  whirlpools, zwembaden zolang je nog bloed verliest. Wanneer het bloeden lang aanhoudt is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts of verloskundige. Een afspraak met een acupuncturist is ook een goed idee, deze kan de bloeding laten stoppen.

Herstellen na je miskraam

Na een miskraam heeft je lichaam tijd nodig om zich te herstellen. Alles in jouw lichaam maakte zich klaar voor een zwangerschap. Nu deze zwangerschap zo plotseling beëindigd is, heeft jouw lichaam tijd nodig. Tijd om weer in de balans te komen van een vrouw dit niet zwanger is. Meestal duurt het 2 weken tot 2 maanden voordat je menstruatiecyclus weer opgang komt. De hormonen zijn weer op het niveau van voor je zwangerschap en je lichaam heeft haar reserves weer aangevuld.

Het is belangrijk om eerst te herstellen van je miskraam, zowel emotioneel als fysiek, voordat je opnieuw zwanger wordt.

Wees lief voor jezelf

Na een periode van hevig verdriet willen de meeste vrouwen toch weer proberen om snel zwanger te worden. Vergeet niet dat jouw lichaam uit balans is. Het is nodig om jezelf rust en tijd te gunnen om weer in balans te komen en aan te sterken voor een volgende zwangerschap.

Om  je verlies te verwerken heb je meestal wat extra tijd nodig. Gun jezelf deze tijd. Doe dingen die voor jou helend werken. Denk bijvoorbeeld aan dingen waar je als kind vrolijk van werd (schilderen, kleuren, dansen etc.) of ga de natuur in (wandelen, fietsen, zwemmen).

Voorbereiden op een nieuwe zwangerschap

Bereidt jezelf voor op een nieuwe zwangerschap om de kans op een goede bevruchting en innesteling vergroten. De ontwikkeling van een eicel duurt ongeveer drie maanden. Deze tijd kan je goed gebruiken om te herstellen en om de nieuwe eicel zo goed mogelijk te voeden en te ondersteunen om uit te rijpen tot een vruchtbare eicel.

Masseer je baarmoeder en eierstokken

Wanneer de bloedingen zijn gestopt en jij je er prettig bij voelt, zou je kunnen beginnen met het masseren van de buik en baarmoeder. Het helpt je baarmoeder ontspannen en brengt vers bloed naar de baarmoeder waardoor er mooi nieuw endometrium gevormd kan worden. Fertiliteitsmassages hebben een positieve invloed op de hormoonbalans en helpen de lever met ontgiften van overtollige hormonen. Het is een mooie en prettige manier om je lichaam voor te bereiden op een nieuwe zwangerschap.

Optimale voorbereiding

In ons online programma Verbeter je Vruchtbaarheid nemen we je mee in alle fasen van je cyclus aan de hand van de 5 vruchtbaarheidspijlers. In iedere fase, van menstruatie tot de innesteling, leren wij jou met zeer praktische adviezen hoe je jouw vruchtbaarheid kunt vergroten en een nieuwe zwangerschap kunt ondersteunen.

Wij vertellen welke voeding invloed heeft op de kwaliteit van de eicel en hoe je de opbouw van je baarmoederslijmvlies maximaal kunt helpen. Door je te voeden met de juiste en gezonde voeding geef je jezelf de nodige kracht om deze gebeurtenis te verwerken en om na bloedverlies ook weer aan te sterken. Voeding rijk aan vitaminen, mineralen, vezels, ijzer, maar ook voeding die “zacht” is voor je verteringssysteem, zoals pap, soepen, stoofpotjes, compotes en smoothies op kamertemperatuur. Blijf je Mama Multi slikken!

Wij geven je adviezen en tips om de innesteling op de beste manier te onder steunen. Kortom een zeer uitgebreid en compleet programma. Met aandacht voor voeding, leefstijl, cyclusinzicht, de juiste mindset, massage technieken en ontspanningsoefeningen en nog veel meer. Wanneer je opnieuw zwanger bent, ontvang je ons bonusprogramma: hoe ondersteun je de zwangerschap de eerste 12 weken!

“Wat waren de fertiliteitsmassages fijn om te doen! Inmiddels ben ik zwanger, maar helaas heb ik daarvoor twee keer een miskraam gehad waardoor mijn cyclus ook anders was dan dat ik gewend was. Desondanks had ik gelukkig nog wel vertrouwen in mijn lichaam, maar de fertiliteitsmassages ware een fijne aanvulling voor mij! Het is makkelijk om zelf uit te voeren en hierdoor had ik meer het gevoel iets bij te kunnen dragen aan het vruchtbaarheidsproces in plaats van volledig af te wachten. Daarnaast was het ook een rustgevend momentje voor mijzelf: daar kan je er nooit genoeg van hebben!”

Heb jij behoefte aan extra ondersteuning voor jouw kinderwens?

Het beste is om 3 maanden voordat je zwanger raakt te starten met de adviezen uit online programma. Zo kan jouw lichaam herstellen en zich optimaal kan voorbereiden op een nieuwe zwangerschap.

Wil je meer weten over de stappen die je kunt nemen om je lichaam weer in balans te laten komen na een miskraam, schrijf je in voor het online programma Verbeter je Vruchtbaarheid of neem contact op via mail info@puurvrouwacademie.nl of app Hester 06-23792379 of Ilse 06-21406920