Hormoonverstoorders

We willen graag uitleg geven over hormoon verstorende stoffen. Maar als eerste, wat zijn eigenlijk hormonen en waarom zijn deze zo belangrijk.

Je kent vast die opmerking wel als je even niet zo lekker in je vel zit, of wat snauwerig bent: Heb je last van je hormonen? Alsof hormonen alleen bij vrouwen aanwezig zijn en alleen dan een rol spelen in je cyclus.

Hormonen zijn stofjes in je lichaam die signalen overbrengen, eigenlijk de boodschapstofjes voor alle reacties in ons lichaam. Zij zorgen ervoor dat je gaat rillen als je het koud hebt, trek krijgt als het tijd is om te eten en ervoor zorgen dat je kan slapen als je naar bed gaat.

Hormonen zijn de stoffen die ervoor zorgen dat wij in leven blijven. Het zijn dus veel meer taken dan alleen die van de geslachtshormonen.

Hormonen spelen voor ieder mens een super belangrijke rol. Hormonen zetten alles in je lichaam in werking. Maar deze hormonen zijn sterk afhankelijk van de volgende 6 factoren:

  • voeding
  • dag- en nachtritme
  • leefstijl
  • werking van de darmen en de lever
  • stress
  • de omgeving waarin je leeft

Je lichaam reageert constant op alle deze factoren, het is steeds bezig om de juiste balans te vinden, dit heet homeostase. Je zou kunnen zeggen de balans tussen Yin en Yang. Wanneer er en goede balans is ben je gezond.

Je kan je wel voorstellen dat je lichaam met deze 6 genoemde zaken dag en nacht druk bezig is zichzelf gezond te houden en te beschermen tegen ziektes.

In deze blog willen we wat dieper in gaan op de omgeving waarin je leeft en welke invloed deze heeft op je hormonen en daardoor op je vruchtbaarheid.

In ons blog over cyclusinzicht vertellen we over de vrouwelijke cyclus en de hormonen die nodig zijn om deze zo gezond mogelijk te laten verlopen.

Heel veel factoren hebben dit invloed op de hormonen, dus ook op je geslachtshormonen. Een van deze verstorende dingen zijn de hormoon verstorende stoffen. Wat zijn dit voor stoffen en waarin zitten deze dan?

Hormoon verstorende stoffen zijn overal om ons heen

Hormoon verstorende stoffen komen o.a. uit de chemische- en petrochemische industrie. Dit is de industrie die doormiddel van chemische processen producten kan produceren zoals o.a. plastics uit aardolie. Het gaat om ongeveer 100.000 verstorende stoffen in ons milieu en dus je leefomgeving.

Bewust of onbewust?

Sommige hormoonverstoorders nemen we bewust tot ons. Denk bijvoorbeeld aan paracetamol, antibiotica, de anticonceptie pil, het hormoonspiraal en de medicijnen die we gebruiken.

Veel vaker komen we onbewust in aanraking met producten die onze hormoonhuishouding verstoren. Dit zijn producten zoals uitlaatgassen, schoonmaakmiddelen, make-up en plastics. Maar ook bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden tijdens het telen van groenten en fruit. Of brandvertragers op kleding en meubels. Eigenlijk worden wij dagelijks omringt door al deze stoffen.

Je kan deze stoffen opdelen in 2 groepen:

  • Xeno- biotica, dat betekent stoffen die vreemd zijn voor het leven.
  • Xeno -oestrogenen, en dat zijn stoffen met een oestrogenenwerking in ons lichaam.

Je denkt misschien waarom hoor ik daar nooit iets over?

De reden daarvoor is dat deze stoffen  ieder afzonderlijk getest worden op hun toxiciteit, dus hoe giftig ze zijn. Ze moeten allemaal binnen een afgesproken norm vallen. Maar doordat je dagelijks met veel van deze stoffen in aanraking komt, via voeding, kleding, je shampoo en de bijvoorbeeld de lucht, stapelen deze gifstoffen zich op en daar kan je wel last van ondervinden.

Afbraak van deze stoffen moet gebeuren door de darmen en de lever. Dus gezonde en goed werkende darmen en lever zijn heel belangrijk. De gifstoffen die niet goed afgebroken worden, worden in ons lichaam opgeslagen in vetweefsel.

Als eerste is het dus belangrijk om je te realiseren dat er in ontzettend veel producten die je dagelijks gebruikt of eet stoffen zitten die jouw hormoonhuishouding negatief beïnvloeden.

Hormoon verstorende stoffen zitten niet in: biologische cosmetica en schoonmaakmiddelen, in biologische voeding, voeding uit glas.

Heb je PCOS dan is jouw hormoonhuishouding al uit balans. En wanneer je hormoonmedicatie gebruikt omdat je in ziekenhuistraject zit heb je al veel medicatie in je bloed wat je lichaam weer moet zien op te ruimen. Dus om te starten met je lijf het makkelijker te maken is ons advies om te beginnen met de volgende tips.

Vanaf vandaag!

  • Drink je geen water meer uit plastic flesjes maar uit glas of uit een harde fles zoals een Dopper.
  • Gebruik je geen plastic bakjes om dingen op te warmen.
  • Ga je op zoek naar een biologisch alternatief voor je favoriete shampoo en douchegel. Zonder plastic fles dus in de vorm van een shampoo bar.
  • Is het slim om in plaats van de bekende merken maandverband en tampons een duurzamer en gezonder alternatief te onderzoeken bijv. biologisch verband of menstruatie cups. Deze bevatten geen chloor en parfum.
  • Eet je meer groene (blad) groenten, dit helpt de lever om de gifstoffen beter af te breken.
  • Zorg je ervoor dat je voldoende drinkt hierdoor kan je de afvalstoffen makkelijker uitplassen
  • En ga je dagelijks 30 minuten bewegen, je kan al vol staan met een rondje wandelen of fietsen. Door bewegen gaat je energie stromen en kan je bloed makkelijker schoongemaakt worden.

Wil je meer leren over zaken die invloed hebben op je vruchtbaarheid? Wij noemen ze de 5 vruchtbaarheidspijlers, in onze gratis Verbeter je Vruchtbaarheid 5-daagse geven we je per mail advies over deze pijlers die je vruchtbaarheid beïnvloeden.

Benieuwd? Meld je gratis aan en ontvang direct de eerste mail met tips en adviezen.