Cyclusinzicht heeft invloed

Dagelijks ontmoeten wij veel vrouwen in onze acupunctuurprakijken met een kinderwens. Dat zijn vrouwen zoals jij, die graag hun vruchtbaarheid willen ondersteunen en hun kans op een zwangerschap willen vergroten.

Eén van de dingen die ons het meest opvalt, is dat veel van deze vrouwen geen idee hebben hoe hun cyclus werkt. Ook de vrouwen die al jaren proberen zwanger te raken of die al meerdere fertiliteitstrajecten hebben doorlopen zoals IUI, IVF en zelfs ICSI, hebben nooit een goede uitleg gehad van hun arts of verpleegkundige over hoe hun cyclus werkt.

Wij willen graag in grote lijnen uitleggen hoe een vrouwelijke cyclus er uit zou moeten zien en welke hormonen een rol spelen in welk deel van je cyclus. Hoe beter jij je cyclus begrijpt, hoe meer invloed je hebt om zwanger te worden!

cyclusinzicht bij kinderwens

Als jij inzicht hebt in jouw cyclus, kun jij makkelijker meebewegen in jouw unieke ritme. Dit geldt niet alleen voor de balans tussen in- en ontspanning, maar ook voor bijvoorbeeld jouw voeding of je mindset. Jouw lichaam heeft op verschillende momenten van je cyclus andere behoeften. Zo is het tijdens je menstruatie belangrijk om het wat rustiger aan te doen, terwijl je waarschijnlijk meer energie hebt rond je eisprong.

De cyclus uitgelegd

In theorie duurt een cyclus 28 dagen, dat is dus 4 weken. Niet bij iedere vrouw is dit zo en de afwijkingen van deze 28 dagen kunnen al een onbalans aangeven in je cyclus en hormonen.

Kleine afwijkingen van een paar dagen zijn normaal, dan moet je denken aan een cyclus die iets korter is bijvoorbeeld 26 of 27 dagen of juist iets langer 30 tot 32 dagen. Heb jij een veel kortere cyclus bijvoorbeeld maar 25 dagen of juist een veel langere cyclus van wel 5 weken of langer? Dat zegt jou dat er iets uit balans is.

Je cyclus in twee delen

De meest eenvoudige manier om over je cyclus te praten, is om je cyclus te verdelen in twee delen Het deel voor je eisprong en het deel na je eisprong.

Het eerste deel voor de eisprong heet de folliculaire fase. In deze periode groeit een follikel met daarin de eicel. In de Chinese geneeskunde heet dit de Yin fase. Yin staat voor groei, koelte en rust.

Het tweede deel van je cyclus, is de luteale fase, is de periode waarin de bevruchting plaats kan vinden en de innesteling mogelijk is. In de Chinese geneeskunde heet dit de Yang fase. Yang staat voor energie, beweging en warmte.

Op de grafiek zie je de hormonen die het meest actief zijn in je cyclus. In de folliculaire fase, week 1 en 2 is dat de groene lijn; het hormoon oestrogeen. Het Yinne hormoon dat zorgt voor groei en ontwikkeling van de eicel en het baarmoederslijmvlies, de binnenkant van je baarmoederwand.

Vanaf week 3 zie je de roze lijn opkomen dat is het hormoon progesteron, het Yange hormoon dat zorgt het verwarmen en ontspannen van de baarmoeder.

Maar een cyclus is veel meer dan deze twee delen

Wij leggen de cyclus altijd uit aan de hand van de 4 fasen. Iedere fase in de cyclus heeft zijn eigen functie en de daarbij behorende hormonen die dit mogelijk maken.

Wist je dat?

Maar voordat we de  deze 4 fasen bespreken, willen je graag iets vertellen over de eicellen. Een meisje heeft al voor haar geboorte alle eicellen in zich, dit zijn er ongeveer 1 miljoen. Dus al in de buik van jouw moeder waren al jouw eicellen er al! Deze eicellen zijn bij de geboorte nog niet rijp. Ze kunnen pas in een later stadium, ergens in de pubertijd, bevrucht worden. Vanaf je eerste menstruatie zullen er iedere cyclus meerdere eicellen zich verder ontwikkelen. Per cyclus ontwikkelt er in principe maar één eicel die bevrucht kan worden. De overgebleven eicellen, die niet tot volledige rijping zijn gekomen, worden door je lichaam afgebroken.

1 De menstruatie

Je cyclus begint met de menstruatie. Dat noemen we fase 1. Voor vrouwen met een kinderwens het meest vervelende moment van je cyclus, het moment waarop je ermee geconfronteerd wordt dat je niet zwanger bent. Als je verlangen om moeder te worden groot is , is dit vaak een hele verdrietige en frustrerende fase. Dit gevoel mag er zijn. Maar realiseer je ook dat deze fase een nieuw begin is.

De eerste dag dat er een bloeding is, wordt gezien als de eerste dag van je cyclus. De bloeding is het opgebouwde baarmoederslijmvlies dat loslaat van de baarmoederwand. Een gezonde bloeding duurt gemiddeld 5 dagen en is frisrood van kleur zonder stolsels en pijn.

2 De folliculaire fase

Na de menstruatie gaat de folliculaire fase verder. In deze fase, fase 2 is de groei en rijping van de eicel het belangrijkst. De eicel zit in een blaasje, follikel genoemd. Daarom wordt deze fase de folliculaire fase genoemd. Er groeien iedere maand in de eierstokken meerdere follikels, wel zo’n 20 stuks onder invloed van FSH (Follikel Stimulerend Hormoon). Meestal groeien ze de ene cyclus in de linker eierstok en de cyclus erop in de rechter eierstok, ze wisselen elkaar af.

Deze follikels produceren het hormoon oestrogeen, een Yin hormoon. Uiteindelijk groeit één follikel door. Dit follikel wordt het Graafse follikel genoemd. Hierin zit de eicel die binnenkort zal springen, de eisprong.

3 De ovulatie

Zo komen we in fase 3; de ovulatie. Dit is ook het begin van het tweede deel van je cyclus de luteale fase, de Yange periode zoals de Chinezen zeggen.

Voor de meeste vrouwen is dit een enorm belangrijk moment in de cyclus. Nu is het  moment van de eisprong en dus van een mogelijke bevruchting. Eigenlijk heb je per cyclus maar 24 uur om zwanger te raken. Toen je jonger was, was je misschien angstig dat je ongewenst zwanger zou raken. Maar nu je niets liever wilt, ontdek je pas hoe enorm klein die kans eigenlijk is. Als je meer weet over je cyclus en het moment van de eisprong, kan je deze kans van maar 24 uur optimaal benutten.

Op het moment dat het eitje groot genoeg is om te springen wordt het hormoon LH geactiveerd. Dit hormoon is ook het hormoon wat je test bij een ovulatie-test. Wanneer de ovulatie-test aangeeft dat er verhoogd LH aanwezig is kan het eitje binnen 36 uur springen. Maar behalve de ovulatie-test zijn er nog meer manieren hoe je je eisprong kunt ontdekken.

Hoe beter jij deze tekenen herkent, hoe groter de kans op een bevruchting

Er zijn 3 belangrijke dingen om in de gaten te houden als je het moment van de eisprong zo optimaal mogelijk wil benutten.

  1. Houd je dagelijkse temperatuur bij in een temperatuurcurve. Door inzicht in je temperaturen zie je duidelijk wanneer de eisprong er aan komt.
  2. Let op je vaginale slijm. Dit slijm bevindt zich normaal gesproken als een soort dikkere slijmprop hoog in de vagina. Hier sluit  het de baarmoedermond af tegen bacteriën van buitenaf. Onder invloed van het hormoon oestrogeen, wat het eitje laat rijpen, verandert dit dikke slijm in een dunne slijmlaag die via je vagina naar beneden zakt. Hier door gaat het vrijen makkelijker en het is meteen ook een transportmiddel voor de zaadcellen om hoog in je baarmoeder te komen.
  3. Let op je libido, onder invloed van het hormoon testosteron, wat eventjes piekt in je cyclus, heb je meer zin in seks.

Deze 3 dingen zijn belangrijk om je eisprong op te sporen. Ook wanneer je in een IUI traject zit zijn dit ook belangrijke dingen om in de gaten te houden. Je zal niet de eerste zijn waarbij je zelf beter dan de arts weet wanneer de eisprong plaatst vindt. Het gebeurt nog wel eens dat vrouwen die ik met acupunctuur ondersteun hun arts er op moesten wijzen dat de eisprong op een ander moment is dan de arts had gedacht.

4 De luteale fase

Nu komen we in fase 4 het tweede deel van je cyclus: de luteale fase. Vanaf nu zal het eitje door de eileider reizen naar de baarmoeder, dit duurt ongeveer 5 tot 7 dagen. Het follikel waar het eitje in zat, wordt nu het corpus luteum (het gele lichaam). Dit maakt het hormoon progesteron aan. Progesteron stimuleert het baarmoederslijmvlies om zich verder te verdikken en zich voor te bereiden op een innesteling. Als de eicel in de eileider is bevrucht, volgt de reis naar de baarmoeder. Hierna zal dan de innesteling plaats vinden. De innesteling begint tussen de 5 en 7 dagen na de bevruchting. Meestal is de innesteling ongeveer 10 dagen na de bevruchting voltooid.

Niet alleen maar afwachten

Nu is het moment dat je misschien denkt dat je geen invloed meer hebt op een mogelijke zwangerschap, maar dat is zeker niet waar. In een fertiliteitstraject noemen ze dit vaak de wachtweken, alsof afwachten de enige optie is. Dat is niet waar, je kunt nu zeker nog je vruchtbaarheid en een en innesteling beïnvloeden. Je zit nu in de Yange periode van je cyclus, dus het draait hier om verwarmen. Er zijn verschillende manieren om jezelf op een veilige manier te verwarmen. Eén daarvan is zorgen dat je geen koude voeten hebt. Via je voeten kan de kou door de energiebanen van de benen je baarmoeder bereiken.

Ongeveer 14 dagen na de ovulatie is de bevruchte eicel zo goed ingenesteld dat je zwanger bent. Je kunt nu een zwangerschapstest doen.

Een prille zwangerschap

Vanaf het moment van de innesteling begint de aanmaak van HCG, het zwangerschapshormoon. Het HCG hormoon zorgt er ook voor dat er geen nieuwe follikels meer rijpen in de eierstokken. Die zijn niet meer nodig zolang de bevruchte eicel uitgroeit tot een baby.

Naast HCG is ook progesteron nog steeds actief. Dit zorgt er namelijk voor dat de spieren in je baarmoeder zich ontspannen en de zwangerschap in stand blijft. Je lichaamstemperatuur zal vanaf nu en de gehele zwangerschap met ongeveer 0,5 graad stijgen.

Terug naar het begin

Wanneer de eicel niet bevrucht is zal het progesteron afnemen. Je temperatuur daalt, het baarmoederslijmvlies zal afbreken, je baarmoeder zal zich samentrekken en je menstruatie begint. De overgang van Yang naar Yin is gemaakt. Hier begint je cyclus opnieuw.

Je cyclus na het stoppen met de pil

Helaas komt het regelmatig voor dat de cyclus niet goed op gang komt na het stoppen met de pil. Juist nu jullie hebben uitgesproken dat het tijd is om te denken aan gezinsuitbreiding is dit mega frustrerend en heel onhandig wanneer je een kinderwens hebt. Volgens artsen kan het tot een jaar duren voordat je menstruatie weer op gang komt.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor de menstruatie uitblijft. Een van de redenen is dat het lichaam niet meer gewend is om baarmoederslijmvlies op te bouwen. Omdat door het pilgebruik je hersenen jarenlang het signaal hebben gekregen dat dit niet nodig is, weet je lichaam niet mee zo goed hoe dit moet. Je hormonen moeten zichzelf als het weer opnieuw uitvinden. Als je al vrij snel na je eerste menstruatie aan de pil ging, dan heeft je hormonale systeem niet de tijd gehad om jouw cyclus uit te balanceren. Er is eigenlijk geen blauwdruk gemaakt waar je lichaam later op terug kan vallen. Dat betekent dat na jaren van pilgebruik, dat balanceren van je cyclus nu pas gebeurt.

Heb jij vragen na deze uitleg over de vrouwelijke cyclus? Stel je vragen gerust per mail info@puurvrouwacademie.nl

Ben je benieuwd hoe je alle fasen van je cyclus kunt  ondersteunen om je vruchtbaarheid te verbeteren? Schrijf je in voor het online programma Verbeter je Vruchtbaarheid en je leert aan de hand van de 5 vruchtbaarheidspijlers alles over je cyclus en hoe je in iedere fase je vruchtbaarheid kunt activeren.

Ben je benieuwd en wil je graag meer weten? Vraag dan de gratis Verbeter je Vruchtbaarheid 5 daagse aan.