Vaginale afscheiding of vruchtbaar slijm?

Vaginale afscheiding is een natuurlijk proces dat hoort bij het vrouw zijn. Het is normaal dat je vaginale afscheiding hebt, aangezien het een manier is voor het lichaam om de vagina schoon en gezond te houden. Wel kan vaginale afscheiding variëren in kleur, textuur en hoeveelheid, en het kan veranderen afhankelijk van waar jij je bevindt in je menstruatiecyclus.

Bescherming van de vagina en baarmoeder

Een van de belangrijkste redenen voor vaginale afscheiding is om de vagina te beschermen tegen infecties van buitenaf. Dit vaginale slijm bevindt zich normaal gesproken als een soort dikkere slijmprop hoog in de vagina. Hier sluit  het de baarmoedermond af tegen bacteriën. Daarnaast bevat de vagina een evenwichtige mix van bacteriën die helpen bij het handhaven van een gezonde omgeving. Wanneer dit evenwicht wordt verstoord, kan een je een vaginale infectie krijgen. Vaginale afscheiding is een manier voor het lichaam om overtollige bacteriën en andere afvalstoffen te verwijderen en zo de vagina schoon te houden.

Het is normaal voor vrouwen om veranderingen in het slijm te hebben als gevolg van hormonale veranderingen, stress, ziekte of andere factoren. Wanneer jij abnormale veranderingen in het slijm opmerkt, zoals veranderingen in geur, kleur of consistentie, kan dit wijzen op een infectie of een andere aandoening. In dit geval is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts om verder te onderzoeken wat de oorzaak is van deze veranderingen. Een gezonde vaginale afscheiding weerspiegelt je gezondheid.

Wat is vruchtbaar slijm?

Een andere belangrijke reden voor vaginale afscheiding is het mede mogelijk maken van een bevruchting. Vaginale afscheiding verandert afhankelijk van waar je zit in je menstruatiecyclus. Deze veranderingen kunnen een belangrijke aanwijzing zijn voor de vruchtbaarheid.

Verandering gedurende cyclus

Tijdens de menstruatiecyclus doorloopt jouw lichaam verschillende hormonale veranderingen. Deze veranderingen beïnvloeden niet alleen je ovulatie (eisprong), maar ook het vaginale slijm.

Even een korte uitleg over je cyclus. De meest eenvoudige manier om over je cyclus te praten is om je cyclus te verdelen in twee delen. Het deel voor je eisprong en het deel na je eisprong.

Het eerste deel voor de eisprong, heet de folliculaire fase. Het deel waar in het follikel met daarin de eicel groeit. In de Chinese geneeskunde heet dit de Yin fase. Yin staat voor groei, koelte en rust.

De eerste helft van je cyclus is hormoon oestrogeen het meest actief. In het algemeen hebben vrouwen tijdens de eerste helft van hun menstruatiecyclus weinig tot geen vaginale afscheiding. Dit komt doordat in het begin van hun cyclus de oestrogeenniveaus nog laag zijn. Als de eisprong/ovulatie nadert, stijgen de oestrogeenniveaus en begint de vagina meer vocht af te scheiden. Dit is het maximale Yin niveau.

Tijdens de ovulatie is de vaginale afscheiding het meest vloeibaar en transparant. Dit soort slijm wordt ook wel “vruchtbaar slijm” genoemd, omdat het een belangrijke aanwijzing is dat een vrouw op dat moment vruchtbaar is. Het vruchtbare slijm is in staat om sperma te transporteren en te beschermen, waardoor de kans op bevruchting toeneemt.

De ovulatie is de overgang van Yin naar Yang.

Het tweede deel van je cyclus is de luteale fase, het deel waarin de bevruchting plaats vindt en de innesteling mogelijk is. In de Chinese geneeskunde heet dit de Yang fase. Yang staat voor energie, beweging en warmte.

Na de ovulatie daalt de hoeveelheid vaginale afscheiding en wordt deze dikker en meer brokkelig. Dit soort slijm wordt ook wel “onvruchtbaar slijm” genoemd, omdat het niet langer in staat is om sperma te transporteren of te beschermen. Onvruchtbaar slijm is een teken dat de kans op bevruchting afneemt.

Het is belangrijk voor vrouwen om je vaginale afscheiding in de gaten te houden, omdat het kan helpen bij het bepalen van de vruchtbaarheid. Je kan leren hoe je de vaginale afscheiding kunt observeren en interpreteren om te bepalen wanneer je het meest vruchtbaar bent. Dit kan helpen bij het plannen van zwangerschap, maar ook bij het voorkomen van zwangerschap.

Kan vaginaal slijm helpen bij het bepalen van de vruchtbaarheid?

Wanneer een vrouw haar eisprong heeft, produceert haar lichaam hormonen die het vaginaal slijm veranderen. Dit slijm wordt dunner en elastischer, waardoor het makkelijker is voor de spermacellen om door te dringen. Als je deze veranderingen in het slijm nauwlettend in de gaten houdt, kan het je helpen bepalen wanneer je ovuleert en dus wanneer je het meest vruchtbaar bent. Er zijn nog meer symptomen die aangeven dat je eisprong eraan komt.

3 belangrijke kenmerken om in de gaten te houden als je het moment van de eisprong zo optimaal mogelijk wil benutten:

  1. Houd je dagelijkse temperatuur bij in een temperatuurcurve. Door inzicht in je temperatuur zie je duidelijk wanneer de eisprong er aan komt.
  2. Let op je vaginale slijm. Dit slijm verandert vlak voor je eisprong in een dun, rekbaar en doorzichtig slijm. Hierdoor gaat het vrijen makkelijker en het is meteen een transportmiddel voor de zaadcellen om hoog in je baarmoeder te komen.
  3. Let op je libido. Onder invloed van het hormoon testosteron, wat eventjes piekt in je cyclus, heb je meer zin in seks.

Hoe beter jij deze tekenen herkent, hoe groter de kans op een bevruchting!

Het is daarom belangrijk om uit te zoeken wanneer jouw meest vruchtbare periode is als je graag zwanger wilt worden. Je kunt gebruik maken van ovulatie testen. Of het meten van de basale lichaamstemperatuur in combinatie met de eerder genoemde kenmerken.

Speciaal voor jou hebben wij een minicursus gemaakt die jou leert hoe je , door dagelijks te temperaturen en het in de gaten houden van je vaginale slijm, jouw eisprong kunt ontdekken. Na het invullen kijken wij graag met je mee om mogelijke onbalans te ontdekken.