Acupressuur voor je kinderwens

Er zijn meerdere tools die je kunt inzetten om je vruchtbaarheid te verbeteren. Super handig en kan je zelfs op ieder moment van de dag inzetbaar. Eén van deze tools is acupressuur. Acupressuur is een korte massage van speciale drukpunten, ofwel de acupunctuurpunten.

Maar laten we je eerst even iets uitleggen over Chinese geneeskunde en acupunctuur. Dan begrijp je het gebruik van acupressuur ook meteen beter. De Chinese geneeskunde is een holistische geneeswijze. Dit betekent dat alles met elkaar verbonden is en er geen verschil tussen lichaam en geest. Alles heeft invloed op alles.

De Chinese geneeskunde gaat er vanuit dat alle organen in ons lichaam hun eigen meridianen/ energiebanen hebben. Deze meridianen staan in de verbinding met alle organen en met ons hele lichaam. Deze energiebanen lopen van boven naar onder, van links naar rechts, van voor naar achter en ook weer andersom. Door deze meridianen stroomt bloed en energie. Het meridiaan-systeem voedt ons lichaam en transporteert bloed en energie.

Het lichaam wordt ook wel vergeleken met een landschap vol met kanalen, sloten en beekjes. Als het water, je bloed en energie, vrij kunnen stromen, kan de natuur optimaal groeien en bloeien en is er dus balans. Wanneer er teveel of juist te weinig water door dit “irrigatiesysteem” stroomt is er een teveel of juist een tekort aan bepaalde zaken en is er onbalans. Zo is het ook is ons lichaam.

Op dit watersysteem zijn punten aanwezig, die eigenlijk werken als een soort sluisjes. Je kan via deze acupunctuurpunten de stroom van energie en bloed regelen in het gehele lichaam. Bij acupunctuur zoek je de onbalans in het lichaam en stimuleer je enkele van deze acupunctuurpunten met een dunne naald om de balans te herstellen.

Het mooie is dat je zelf ook deze punten kunt beïnvloeden, maar dan met je  vingers. Dit heet dan acupressuur.

Zo zijn er dus ook acupressuurpunten die de vruchtbaarheid stimuleren. Deze punten activeren de geslachtorganen, het hormoonstelsel en verbeteren de bloedcirculatie in je baarmoeder en eierstokken.

Je kunt per fase van je cyclus punten stimuleren. Er zijn punten tegen menstruatiepijn, maar ook punten die de eicelontwikkeling stimuleren of juist de eisprong activeren. Fijn om te gebruiken bij een zeer onregelmatige cyclus of zelfs geen cyclus. En wat ook heel fijn is, dat er punten zijn die je helpen te ontspannen en die de innesteling ondersteunen.

Door deze punten dagelijks minimaal één keer te stimuleren, activeer je jouw lichaam om zich voor te bereiden op een zwangerschap. De punten zijn makkelijk bereikbaar. De punten die wij voor je uitgewerkt hebben in ons online programma Verbeter je Vruchtbaarheid bevinden zich allemaal aan de voorkant van je lijf. Dus je kunt ze met gemak zelf masseren.

We leren je twee acupressuurpunten die je gemakkelijk kunt masseren, het masseren kan zelfs door je kleding heen.

Het eerste punt wat wij je willen leren, is een punt op je onderbuik. Het punt heet Zigong, de vertaling van de Chinese naam is “Paleis van het kind”. Dit punt ligt bijna direct boven je eierstokken.

Probeer meteen maar even uit, dan weet je meteen waar je dit punt of eigenlijk 2 punten kunt vinden. Leg je handen voor je met de duimen en wijsvingers tegen elkaar. Nu vormen je handen een driehoek. Leg nu je handen met je duimen op je navel en je vingers naar beneden richting je schaambeen. Houd je vinger stegen elkaar. Waar nu je pinken liggen, daaronder zit het punt Zigong. Zowel links als rechts.

Je kan nu op deze punten druk geven met je wijsvingers en ongeveer 1 minuut ingedrukt houden, je kan ook een minuut lang kleine rondjes draaien met de klok. Of je wisselt dit af, drukken en draaien.

Deze punten activeren de eierstokken door een beter doorbloeding. Zelfs bij een vernauwing in de eileiders heeft dit acupressuurpunt een positief effect.  Je mag deze punten dagelijks masseren na de laatste dag van je menstruatie tot aan je eisprong. Dus vanaf fase 3 deze punten niet meer gebruiken, dan zijn er weer andere punten die belangrijk zijn.

De punten op je buik zijn handig om eens op je gemak op te zoeken als je ligt. Maar als je eenmaal weet waar ze zitten, kan je ze gewoon door je kleding heen masseren of indrukken.

Het tweede punt is het punt Yintang. Dit punt noemen ze ook wel je derde oog of je 6e chakra.  Het masseren van dit punt geeft rust in je hoofd, maar vaak ook nieuwe inzichten en helderheid.

Het acupressuurpunt zit in het midden tussen je wenkbrauwen. Als je goed voelt, voel je hier een kuiltje of gleufje. Dat is de locatie van Yintang.

Sluit je ogen en geef met 1 vinger zachtjes druk op dit punt of draai kleine rondjes met de klok mee. Doe dit voor ongeveer 1 minuut.

Yintang ondersteunt de hypofyse, een deel in je hersenen, in het aanmaken van de vrouwelijke geslachtshormonen. Ook helpt dit punt jou om te ontspannen en werkt tegen hoofdpijn en angst.

In ons online programma Verbeter je Vruchtbaarheid hebben wij voor alle fasen van je cyclus acupressuurpunten uitgewerkt. Wanner je in een IUI- of IVF traject zit, dan zijn er acupressuurprotocollen voor extra ondersteuning gedurende het hele traject, van stimulering tot inseminatie of terugplaatsing.

Een andere zeer effectieve en ontspannende tool die wij gebruiken zijn de buikpakkingen en fertiliteitsmassages. Deze zijn een vast onderdeel in het online programma maar ook als losse cursus te bestellen.

Heb je vragen aan de hand van deze blog? Stel deze per mail info@puurvrouwacademie.nl, leuk van je te horen!