header website(4)

Probeer je al een tijdje zwanger te worden?

Of lukt het zwanger worden wel, maar het zwanger blijven niet? Dan is de kans best aanwezig dat je een koude baarmoeder hebt.

Even een snelle check! Heb jij last van:

koude handen

koude voeten

vermoeidheid

weinig dorst

behoefte aan warme dranken

veel plassen, ook 's nachts

laag libido

veel plassen, ook 's nachts

menstruatieklachten

Kun je op meer dan 2 van de bovenstaande symptomen ‘ja’ antwoorden, lees dan vooral even verder. De kans is groot dat je een koude baarmoeder hebt.

Wat is een koude baarmoeder?

De koude baarmoeder is een term uit de Chinese geneeskunde. Het wil trouwens niet zeggen dat je baarmoeder letterlijk een paar graden koeler is dan de rest van je lichaam. Als er sprake is van een koude baarmoeder, is dat een onderdeel van een bepaald patroon. Het algehele patroon is kouwelijkheid. Het lichaam is moeilijk in staat om alles behaaglijk warm te houden. Over de oorzaak vertellen we je graag meer, maar voor nu is het belangrijk om te snappen welke keuzes er gemaakt worden bij onvoldoende warmte. Je lichaam maakt zelf onderscheid in vitale en niet-vitale delen. Het is vervelend dat je handen en voeten koud zijn, maar het zou veel erger zijn als je organen onderkoeld raken. En binnen de organen is er ook nog een soort hiërarchie van heel belangrijk naar minder belangrijk. Je baarmoeder valt in de laatste categorie.

De oorzaken van een koude baarmoeder?

Het onderliggende patroon heeft te maken met een tekort aan warmte. We noemen dat een tekort aan Yang binnen de Chinese geneeskunde.

Het Yang is onvoldoende in staat om het lichaam warm te houden. Je zou het kunnen vergelijken met het warm stoken van je huis, met alle deuren en ramen open als het buiten vriest. De meest simpele oplossing is het sluiten van deuren en ramen. Je houdt de kou buiten en de verwarming hoeft minder hard te werken om het binnen toch aangenaam warm te krijgen.
Het is niet anders met jouw lichaam. Zorg ervoor dat er geen kou binnenkomt! Let erop dat je het niet koud krijgt door de juiste kleding en loop niet op blote voeten. Deze situatie geeft aan dat er een beginnend te kort is aan Yang. Als je het kunt oplossen door je warmer te kleden, is het simpel!

Vaker is het zo dat je interne kachel zo hard heeft moeten werken, dat het meer mankementen gaat vertonen. Alleen een warme sjaal is niet genoeg om je lichaam te laten opwarmen. Er is meer nodig om de balans te herstellen.

Wat voor buiten je lichaam geldt, is ook het advies voor binnen je lijf, het interne. Zorg ervoor dat je van binnen niet afkoelt. Ook dit is simpel: eet en drink niets koud! Warm eten en drinken is beter voor jou! Vervang je yoghurt met muesli eens met soep in de ochtend en neem een groenteomelet in plaats van een broodje kaas als lunch.
Binnen de Chinese voedingsleer wordt al het eten ingedeeld op thermisch effect. Dat wil zeggen dat je lichaam opwarmt of juist afkoelt door het eten van bepaalde producten. Een compleet andere benadering van eten dan de schijf van 5. Vanuit de Chinese voedingsleer wordt meer aandacht besteed aan welke voeding écht bij je past.

PVA_beeldmerk_roze

Wat kun je nog meer doen?

Naast het aanpassen van je voeding, zijn er nog meer opties. Er zijn namelijk acupunctuurpunten die je zelf kunt masseren (acupressuur) om het Yang te stimuleren. Daarnaast kun je deze techniek aanvullen met warmtepakkingen. Wil je specifiek inzicht in je temperatuur verloop, dan kun je een BBT curve bijhouden. Je zult merken dat je basale temperatuur gaat stijgen.

Over puur vrouw academie

Wij, Hester en Ilse, zijn beiden acupuncturist met een praktijk voor vrouwen. We vinden het jammer dat vrouwen betrekkelijk weinig weten over hun cyclus in het algemeen en hoe ze op een natuurlijke manier aanpassingen kunnen maken in het bijzonder. Als we vertellen dat een menstruatie zonder klachten hoort te zijn, zijn vrouwen altijd verbaasd. Ze denken namelijk dat klachten erbij horen, zo is dat altijd tegen ze gezegd. Maar dat is absoluut niet waar! Wij hebben puur vrouw academie opgericht om vrouwen te helpen met het herstellen van hun cyclus en daardoor een positief effect te creëren op hun vruchtbaarheid! Met het online platform bieden we vrouwen in heel Nederland de mogelijkheid om hun gezondheid, cyclus en vruchtbaarheid aan te pakken. Met een online training bieden we hulp op afstand, maar toch heel betrokken en dichtbij.

Wil je op de hoogte blijven?

We delen tips, informatie en recepten op onze sociale media kanalen. Wil je ons volgen?

Liefs Hester
& Ilse